LianDagen 2016 – stor suksess

20. april arrangerte vi LianDagen med fest og feiring av at våre tre første driftsår har vært en suksess! Direktesendt TV fra Matveien, ministerbesøk, debatt mellom mektige matmennesker og raus ros av årets prisvinnere sørget for en fin dag. Vi takker for besøket, for skryt og for oppmuntringer og fortsetter arbeidet for lokal mat på hvermannsens fat.

LianTunet tråkker til

Under valgkampen var LianTunet vertskap for et fagseminar med påfølgende paneldebatt med tittelen «Gi eldre appetitt på livet». Det er viktig for oss å være en samfunnsaktør som kan påvirke på mange arenaer, også det politiske. For å spre vårt viktige budskap ytterligere, skrev vi en kronikk som i Adresseavisen. Les kronikken her.

Vi vil benytte anledningen til å skryte av Forbrukerrådet og Fylkesmannen i Sør-Trøndelag som sto bak arrangementets overordnede innhold.

Liandagen

Hver høst arrangerer LianTunet en festdag vi kaller Liandagen. Dette er en dag for god mat, kunnskapsoverføring, og heder og ære til matfolk som fortjener det. Vi deler ut en rekke priser og hedersbetegnelser denne dagen, i tillegg til å servere nydelig mat og ha familieprogram ute på tunet.

Liandagens prisdryss:

«Ambassadør for taus matkunnskap». Vi vil bidra til at matkulturens tause kunnskap blir hørt! Den du ikke kan lese deg til. Den du må trene sansene dine for å beherske. Den du må lære av noen som kan det allerede. Bedriften eller personen som blir utnevnt til årets ambassadør, får utfordringen med å adoptere tre mennesker fra sitt lokalsamfunn, og gi dem en solid dose av sin tause kunnskap i året som kommer. Målet er å heve statusen til mathåndverkeren. Vi vil bidra til at den tause kunnskapen ikke blir tiet i hjel, men tvert imot blir hørt og verdsatt!

Go’hjertaprisen deles hvert år ut til en person eller en organisasjon som har gjort en ekstraordinær innsats for å skape mathygge der folk møtes – eller som har skapt en møteplass nettopp ved hjelp av raus og omsorgsfull matservering. Vinneren får et spesialmalt bilde laget av Grete By Rise, og 10 000 kroner som han eller hun go’hjertet gir videre til et formål som fremmer matglede.

Årets kokarkjærringer. Vi skriver kjærring med æ, for å markere at damene er en midt-norsk spesialitet og stolthet. Kokkene på Lian ber kokarkjærringer fra landsdelen vår om dele sin kunnskap. Dette er damer som har laget mat til store forsamlinger på samfunnshus og fiskerheimer, bedehus og skoler, og de sitter på verdifull kunnskap om tradisjonsmat. Denne ønsker vi å lære, slik at vi kan la den leve videre. Dessuten vil vi på vegne av oss alle si «takk for maten». Kokarkjerringene skal få hver sin Lian-kokk som håndlanger og læregutt i noen timer, før de blir hedret som seg hør og bør. Etterpå kan våre gjester nyte resultatet av samarbeidet i kokarkjærringbuffeten, som blir supplert med en rikholdig buffet av Lians egne spesialiteter.

Liandagen 2014
Liandagen 2014 ble en suksess! Over 800 mennesker tok turen for å smake på kortreist mat, lage syltetøy og smør med mye mer.
Tyra fra MGPjr sto for underholdningen og det ble en fin bålkonsert for store og små.
Berit Nordstrand lanserte sin nye kokebok for barn: Sukkerkok i hodet.

Vi fikk delt ut priser til folk som gjør noe for lokal mat og som ivaretar våre mattradisjoner.
Go’hjertaprisen gikk til Berit Nordstrand. Berit ga prisen på 10.000 kroner videre til TV-aksjonen 2014.
Prisen «Ambasadør for taus matkunnskap» ble utdelt og i år gikk denne til Einar Skjetnemark.
Kokarkjærringprisen gikk til Røra Bakeri v/ Hallvard Neergård og Grete Neergård, Inger Marie Frostvoll, Vauldalen Hotell v/Britta Alexi og Jorid Skott Svendsen.

Vi er veldig fornøyd med dagen og takker alle som tok turen til Lian: Se bilder på facebook

SFO-besøk på LianTunet

Når skolene har høstferie og vinterferie, tilbyr LianTunet et heldagsopplegg for grupper som vil komme opp med trikken. Vi setter opp storlavvo, og lager et opplegg som er tilpasset sesongen. Barna får ta på, lukte, jobbe med og smake på råvarene fra landsdelen vår. Mat fra både havet og haven slår an!

Vi kombinerer mataktiviteter med fysiske aktiviteter som fenger barna. Lian ligger nydelig til, og er et flott turmål på alle vis.

For mer informasjon om Matnyttig SFO-dag, kontakt kontakt@liantunet.no

Matnyttig skoledag

I en periode som strekker seg over sju uker hver høst og hver vår, får sjetteklassinger mulighet til å delta på Matnyttig skoledag på LianTunet.

Her får elevene lære grunnleggende matlaging av ekte kokker. Vi samarbeider med pensjonister fra kokkelauget, og kan derfor tilby elevene stor erfarings- og kokketetthet denne dagen. Elever fra KVTs linje for barne- og ungdomsarbeidere er også med.

De får et forhold til lokale råvarer. Bordene bugner av råvarer. Ikke behandlet og pakket til det ugjenkjennelige, men friske og ferske.

Kokkene lærer dem om grunnsmaker, og lar dem finne ut hvordan denne kunnskapen kan anvendes i matlaging. Vi tar opp miljøperspektivet ved mat, matproduksjon og matforbruk. Vi bygger deres stolthet over matkulturen her på deres hjemsted.

Sjetteklassingene lager selvsagt mat denne dagen. Mye mat. Lokal mat. God mat. Mat fra rene råvarer. Som de får nyte i et felles måltid. Mange får øynene opp for Den Store Matopplevelsen mens de er på LianTunet. Vi har fått fantastiske tilbakemeldinger fra både lærere og elever. I etterkant av besøket, får elevene skolebesøk fra LianTunet, hvor de får utdelt en bok med minner og oppskrifter. Håpet vårt er at det de lærer på LianTunet skal bli med dem hjem og inn i hverdagen.

 

For mer informasjon om Matnyttig skoledag, kontakt kontakt@liantunet.no